Všechny regiony |Krnovsko a Opavsko |Nízký Jeseník |Rýmařovsko |Poodří |Hranicko |Moštěnka |Bojkovsko |Horňácko a Ostrožsko
Úvodní stránka

zpět na Tradice a zvyky

Tradiční pokrmy z ovoce na Opavsku

V dobách, kdy bylo maso poměrně vzácnou částí jídelníčku, cukr se ještě průmyslově nevyráběl nebo byl hůře dostupný a drahý, znamenalo ovoce jeho nedílnou a nezbytnou součást. – „Čerstvé ovoce požívalo se jako pochoutka pro osvěžení a jako pokrm, ovoce konservované (sušené nebo smažené) sloužilo k úpravě pokrmů.“ (Myslivec 1993:114) V okolí měst se nosilo ovoce na trh, nebo se prodávalo doma, kde pro něj jezdili lidé z města nebo překupníci, kteří si jej museli často sami natrhat.

Hlavními ovocnými pokrmy byly vařené hrušky, pečená jablka, slívové halečky (švestkové knedlíky) a varmužka (bryja), která se připravovala z hrušek nebo ze směsi hrušek a jablek a ze slív. Při pečení chleba se pekl hruškový pecenek, údajně mimořádná pochoutka: „v těstě bylo zapečeno tolik čerstvých hrušek, kolik se jich do těsta vtěsnalo.“ (Myslivec 1993:114)

Podobně jako v jiných oblastech nechávaly se některé odrůdy hrušek zahniličit a jedly se pak jako „hnilky“.

Sušené ovoce (hrušky, jablka a slívy) se používalo také na polévku a varmužku, která byla v zimě hlavním pokrmem, zejména v době postní. Ze smažených slív byly připravovány různé pokrmy a koláče. Řada z těchto pokrmů (jak se můžete dozvědět i v uvedených receptech) se v původních recepturách nebo upraveně připravovala ještě v dobách nedávno minulých nebo se připravuje dosud.

 

Lepucha (slivová polévka)

Sušené slívy se povařily ve vodě, k nim se přidalo větší množství kysané smetany zadělané moukou. Potom se vše za stálého míchání lehce povařilo. Lepucha se jedla s brambory.

 

Hrušková polévka

V létě čerstvé, v zimě suché hrušky se obraly od mušek a stopek, opařily horkou vodou a daly do hrnce vařit (do třílitrového hrnce cca půl kilogramu hrušek). Uvařily se doměka a scedily, přičemž sceděná voda se nechala stát. Uvařené hrušky se nakrájely na drobno, mohly se dále vařechou rozmělnit, a vlily se zpět do ponechané vody, kde se nechaly dojít do varu. Přidala se zádělka připravená ze smetany nebo mléka, ve které se rozmíchala mouka (3 lžíce). Vše se nechalo krátce vřít a stále se míchalo, aby se polévka nepřipálila.

 

Varmužka (bryja)

Varmužka se vařila podobně jako hrušková polévka, hrušek se však dalo do vody mnohem více a udělal se hustší zádělek. Varmužka se vařila v zimě ze sušených hrušek, často se přidala i sušená jablka a někdy i slívy. Zvláštní pochoutkou byla varmužka, v níž se povařily telecí nebo jehněčí nožičky a maso se pak najemno nakrájelo a přidalo během přípravy bryje. Pokrm se jedl na oběd s halečkami, méně často s brambory nebo chlebem.

  

Halečky s ovocem

Halečky se dělaly z ječmenné mouky, do které se přidaly nevařené naškrábané brambory. Jedly se omaštěné roztaveným máslem, posypané tvarohem, omáčkou, na podzim s hruškami, jablky, které se uvařily v celku a vysypaly do velké mísy uprostřed stolu. Slívy se do halečkového těsta nadívaly, do jedné halečky se jich vlezlo pět, šest až sedm sliv.  Po uvaření se rozkrájely a případně posypaly tvarohem.

 

Šimlena

Studená omáčka se připravovala ze smažených slív, které se rozdělaly v mléce a osladily. Šimlena se jedla s halečkami nebo méně často s chlebem.

(Myslivec 1933:53-56)

 

Literatura:
Myslivec, F. (1933): Starý způsob hospodářství na Opavsku. Československé zemědělské museum v Praze, Opava.

_________
Autor: Radim Lokoč (Krnovsko a Opavsko)

 

28.6.2012
Spuštění turistického informačního systému, který vám představí zajímavé turistické cíle v tomto regionu, včetně témat týkajících se ovoce nejen na web, ale i ve vašem mobilu.

20.6.2012
Náš projekt se chýlí ke konci, doplňujeme na webu všechny možné informace.

3.5.2012
Dnes jsme pokřtili publikaci Sedm tváří ovocnářství. Je k dostání na všech zúčastněných MAS a ke stažení zde na webu.

 

OBRÁZEK

Ke stažení:

Kniha Sedm Tváří ovocnářství (pdf)
Plakát o projektu (pdf)
Skládačka o projektu (pdf)
Ovocné kvarteto (pdf)

Kniha Ovoce Opavska, Krnovska a Osoblažska(pdf)

Metodiky:
metodika mapování (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků - delší verze vhodná pro zápis aleje, remízku a sadu (pdf)
protokol pro zápis služeb (pdf)

kontakt@ovocne-stezky.cz ∑268112 | ©2011 | webadmin&design