Všechny regiony |Krnovsko a Opavsko |Nízký Jeseník |Rýmařovsko |Poodří |Hranicko |Moštěnka |Bojkovsko |Horňácko a Ostrožsko
Úvodní stránka

zpět na Tradice a zvyky

Smažení slív na Opavsku v minulosti - práce i společenská událost

Druhým rozšířeným a dnes již téměř zapomenutým způsobem zpracování ovoce bylo smažení slív. Slívy se smažily v kotli za humny ve zvláštní peci, v některých statcích byly kotle zazděny ve zdi mezi síní a kuchyní. V menším množství se smažilo v hrnci na ohništi.

Smažení slív bylo pro venkovany v minulosti i významnou společenskou událostí, jak vzpomínají pamětníci a píše František Myslivec (Myslivec 1933:116-117): „Veselejší smažení bylo v přírodě za humny, ke kterému se sešli nejen domácí, ale i chasa z vesnice, která svými žerty dodávala této práci zvláštního půvabu, že se na smažení slív těšila mládež dlouho před ním a vzpomínala na ně dlouho po něm.“ Venkovní smažení slív začínalo obvykle zvečera a probíhalo hluboko do noci, někdy až do rána. Známí, kteří se na smažení zvali, zvali se na  lízačku.

Slívy zbavené pecek se vsypaly do kotle a za míchání smažily, až se rozpustily. Když byly řídké, odebraly se z kotle do nádoby a celý proces se opakoval. Poslední várka se v kotli ponechala a smažila se až do doby, kdy začala tuhnout, poté se přidávaly předešlé řídké dávky, až se kotel nakonec naplnil tuhými povidly. Slívy, které se nadaly odloupnout od pecky (např. ‘Durancie‘), sypaly se do kotle celé a po rozpuštění se cedily přes řešeto (Myslivec 1933:117).

Smažení švestek v této podobě – ve spojení se setkáváním rodiny a sousedů – se ve Slezsku provozovalo ještě v druhé polovině 20. století, zaznamenali jsme jej např. v Háji ve Slezsku a ve Velké Polomi.

 

Literatura:

Myslivec, F. (1933): Starý způsob hospodářství na Opavsku. Československé zemědělské museum v Praze, Opava.

_________
Autor: Radim Lokoč (Krnovsko a Opavsko)

 

28.6.2012
Spuštění turistického informačního systému, který vám představí zajímavé turistické cíle v tomto regionu, včetně témat týkajících se ovoce nejen na web, ale i ve vašem mobilu.

20.6.2012
Náš projekt se chýlí ke konci, doplňujeme na webu všechny možné informace.

3.5.2012
Dnes jsme pokřtili publikaci Sedm tváří ovocnářství. Je k dostání na všech zúčastněných MAS a ke stažení zde na webu.

 

OBRÁZEK

Ke stažení:

Kniha Sedm Tváří ovocnářství (pdf)
Plakát o projektu (pdf)
Skládačka o projektu (pdf)
Ovocné kvarteto (pdf)

Kniha Ovoce Opavska, Krnovska a Osoblažska(pdf)

Metodiky:
metodika mapování (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků - delší verze vhodná pro zápis aleje, remízku a sadu (pdf)
protokol pro zápis služeb (pdf)

kontakt@ovocne-stezky.cz ∑268111 | ©2011 | webadmin&design