Všechny regiony |Krnovsko a Opavsko |Nízký Jeseník |Rýmařovsko |Poodří |Hranicko |Moštěnka |Bojkovsko |Horňácko a Ostrožsko
Úvodní stránka
Recepty - šťávy, sirupy
 

 

Kozí pití (Dr. Tylylich, Bojkovsko)

Jablečný mošt (dle knihy dle knihy Ovocná vína - Leon T. Steinblink, Brno 1933, Horňácko a Ostrožsko)

SIRUPY OVOCNÉ NÍZKOKALORICKÉ (Jaroslav Balaštík, Horňácko a Ostrožsko)

KALNÉ OVOCNÉ ŠŤÁVY NÍZKOKALORICKÉ STERILOVANÉ (Jaroslav Balaštík, Horňácko a Ostrožsko)

Morušová šťáva (Ing. J. Janča, Hranicko)

Sirup z černé aronie (Michaela Lokočová, Krnovsko a Opavsko)

 

Sirupy

Sirupy jsou proslazené koncentrované ovocné šťávy, které se před konzumací ředí vodou. K jejich výrobě používáme měkké, šťavnaté, chuťově výrazné ovoce (např. bezinky, maliny, rybíz, jahody).
Sirupy lze připravit i za studena, některé se připravují teplou cestou. Při přípravě za studena ovoce očistíme, zalijeme vodou a necháme odstát většinou 24-48 hodin. Pak profiltrujeme přes řídké plátno a necháme ještě několik hodin sedimentovat, abychom se zbavili zákalu. Přidáme cukr a kyselinu citronovou, mícháme, dokud se vše nerozpustí.
Při přípravě za tepla většinou zahříváme již získanou šťávu a to pouze k 70 °C, usnadní se tak rozpouštění cukru. Pěnu, která při zahřívání obvykle vzniká, sbíráme z povrchu děrovanou lžící. Sirup plníme do vymytých lahví, někdy se doporučuje lahve vypláchnout nejen vřelou vodou, ale i rumem, slivovicí nebo jiným alkoholem.

_________
Autor: Pavla Škarková (Krnovsko a Opavsko)

 

28.6.2012
Spuštění turistického informačního systému, který vám představí zajímavé turistické cíle v tomto regionu, včetně témat týkajících se ovoce nejen na web, ale i ve vašem mobilu.

20.6.2012
Náš projekt se chýlí ke konci, doplňujeme na webu všechny možné informace.

3.5.2012
Dnes jsme pokřtili publikaci Sedm tváří ovocnářství. Je k dostání na všech zúčastněných MAS a ke stažení zde na webu.

 

OBRÁZEK

Ke stažení:

Kniha Sedm Tváří ovocnářství (pdf)
Plakát o projektu (pdf)
Skládačka o projektu (pdf)
Ovocné kvarteto (pdf)

Kniha Ovoce Opavska, Krnovska a Osoblažska(pdf)

Metodiky:
metodika mapování (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků - delší verze vhodná pro zápis aleje, remízku a sadu (pdf)
protokol pro zápis služeb (pdf)

kontakt@ovocne-stezky.cz ∑268109 | ©2011 | webadmin&design