Všechny regiony |Krnovsko a Opavsko |Nízký Jeseník |Rýmařovsko |Poodří |Hranicko |Moštěnka |Bojkovsko |Horňácko a Ostrožsko
Úvodní stránka
Recepty - ovocná jídla
 

 

Švestková omáčka (, Poodří)

Husa na sušených hruškách (, Poodří)

Varmuža (, Poodří)

Smažená jablka ve sladkém obalu (Denisa, Nízký Jeseník)

Pěna z pečených jablek (Denisa, Rýmařovsko)

Jablková pěna z pečených jablek (Denisa, Nízký Jeseník)

Jablková pěna z čerstvých jablek (Denisa, Nízký Jeseník)

Dva saláty z jablek (Denisa, Rýmařovsko)

Rýžový nákyp s jablky (Denisa, Nízký Jeseník)

Tradiční pecáky (Marie Kopecká, Hranicko)

Kule s jablkem (Paní Ševčíková, Pitín, Bojkovsko)

Šimlena- povidlová máčka pro sekáče sena (Paní Jálová, Pitín, Bojkovsko)

Horký jablečný burčák (, Poodří)

METYA (Recept z knihy Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku aneb Opomíjená jídla a zvyky, Hluk 2011 (str. 32), Horňácko a Ostrožsko)

 
KNEDLÍKY Z TVAROHOVÉHO TĚSTA S OVOCEM

Složení:25 dkg tvarohu (z kostky), 25 dkg hrubé mouky, 2 vejce, 3 dkg tuku (Perla), lžička cukru, trochu soli a mléko podle potřeby
Příprava:Měkký tvaroh utřeme s vejcem, cukrem, tukem a solí, přidáme prosetou mouku a podle potřeby mléko. Vypracujeme tužší těsto a necháme asi 1 hodinu odpočinout. Pak rozválíme asi na 3 mm tlusté pláty, rádýlkem vytvoříme čtverce asi 5x5 cm a naklademe na ně ovoce (např. malou odpeckovanou meruňku, uvnitř s kostkou cukru, nebo 2 půlky čerstvých či kompotových oslazených meruněk, nebo 1 odpeckovanou švestku, nebo 2 - 3 odpeckované třešně, nebo 2 - 3 jahody, strouhaná jablka aj.). Knedlíky zavineme a vhazujeme do vřící vody. Vaříme pod pokličkou asi 8 minut a jednou promícháme. Po uvaření posypeme rozdrobeným tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
_____
Zaslal/a: Jaroslav Balaštík, Horňácko a Ostrožsko

 

Chamula jako ovocná polévka (Zdenka Škrobánková, Jindřichov 39, Hranicko)

Kdoulové želé (pí. Lubojacká, Hranice, Hranicko)

Léčivý morušový sirup (pí. Lubojacká, Hranice, Hranicko)

Chamula (p. Kulička, Rakov, Hranicko)

Švestková omáčka (pí. Pírková, Rakov, Hranicko)

Černa mačka (regionální vánoční pochoutka) (maminka Jirky Krista, Krnovsko a Opavsko)

Vepřové kotlety s jablky (Dáša, Krnovsko a Opavsko)

Jablkový křen (Dáša, Krnovsko a Opavsko)

 

28.6.2012
Spuštění turistického informačního systému, který vám představí zajímavé turistické cíle v tomto regionu, včetně témat týkajících se ovoce nejen na web, ale i ve vašem mobilu.

20.6.2012
Náš projekt se chýlí ke konci, doplňujeme na webu všechny možné informace.

3.5.2012
Dnes jsme pokřtili publikaci Sedm tváří ovocnářství. Je k dostání na všech zúčastněných MAS a ke stažení zde na webu.

 

OBRÁZEK

Ke stažení:

Kniha Sedm Tváří ovocnářství (pdf)
Plakát o projektu (pdf)
Skládačka o projektu (pdf)
Ovocné kvarteto (pdf)

Kniha Ovoce Opavska, Krnovska a Osoblažska(pdf)

Metodiky:
metodika mapování (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků - delší verze vhodná pro zápis aleje, remízku a sadu (pdf)
protokol pro zápis služeb (pdf)

kontakt@ovocne-stezky.cz ∑270389 | ©2011 | webadmin&design