Ovocné stromy v krajině
„Ovocné zahrady, nacházející se u každého i menšího stavení, dosvědčují, že Slezané ovocné stromy milovali a zahradu za přirozenou součást své usedlosti považovali“ (František Myslivec, Starý způsob hospodaření na Opavsku, 1933) O ovocnářství – úryvek z Vlastivědného sborníku slezského (1925) Při výrobě rostlinné třeba zmíniti se ještě o slezském ovocnictví. Jakkoliv není prováděno všude racionálně a s náležitou péčí a také ne všude v možném rozsahu, přece jsou jeho výsledky hodny pozornosti. Máme v Slezsku i ve vyšších polohách velmi pěkné druhy ovoce (celý článek) _________ Autor: Heřman Menzel (Krnovsko a Opavsko) Zahradnictví a ovocnářství – úryvek z Dějin Moravy (od r. 1197 – 1306) od Dr. Bedy Dudíka Ke spořádanému hospodářství náleží také zahrada. V listinách setkáváme se s dvojím druhem zahrad: se zahradami na zeleninu, horti, a se sady ovocnými, pomaria. V prvních se pěstovaly: mák, šafrán, řepa, zelí všelikého druhu, kuchyňské koření, cibule, česnek, petržel, kmín, celer, salát aj. V sadech byly stromy ovocné. (celý článek) _________ Autor: Heřman Menzel (Krnovsko a Opavsko) Ovocná stezka V rámci našeho projektu vznikla tzv. Ovocná stezka propojující celé území obou MAS. Přímo v krajině se tak můžřete seznámit s tím, co roste okolo vás, jak se v minulosti ovoce připravovalo, jak se vyvíjela krajina a ovocnářství v tomto území a mnoho dalších zajímavostí.
(celý článek) _________ Autor: Radim Lokoč (Krnovsko a Opavsko) Ovocnářství na Opavsku, Krnovsku a Osoblažsku v 2. polovině 20. století Ani v poválečném období se na Opavsku, Krnovsku a Osoblažsku intenzivní ovocnářství více nerozvíjelo. Až na malé výjimky se ovocné stromy vysazovaly zejména do vesnických zahrad, alejí kolem cest, do zahrad k rodinným domkům... (celý článek) _________ Autor: Radim Lokoč, Miroslav Přasličák, Ondřej Dovala (Krnovsko a Opavsko) Major - seznamte se s krajovou odrůdou jabloní na Opavsku Opavské Slezsko má jen málo odrůd, které jsou charakteristické právě jen pro tuto oblast. Typickou a kdysi hojně rozšířenou jabloní pro Opavsko i pro sousední Ostravsko je odrůda ‘Major‘. Její zastoupení v jiných částech republiky je pouze sporadické. (celý článek) _________ Autor: Ondřej Dovala (Krnovsko a Opavsko) Rozvoj ovocnářství na Opavsku, Krnovsku a Osoblažsku – 19. a první polovina 20. století Ve větší míře se začaly v zahradách vysazovat ušlechtilé odrůdy na počátku 19. století, šlechtění stromů a štěpařství se pak rozvíjelo od 50. let téhož století. (celý článek) _________ Autor: Radim Lokoč, Ondřej Dovala (Krnovsko a Opavsko) Ovocnářství na Opavsku, Krnovsku a Osoblažsku od nejstarších dob až do konce 18. století Ovocnářství se začalo rozvíjet již od neolitu, od středověku byly ovocné stromy, zelenina a byliny pěstovány v klášterních zahradách. V 16. a 17. století se ovocnářství rozšiřuje v sídlech a statcích šlechty a pozvolna také na venkovských zahradách a v sadech. (celý článek) _________ Autor: Radim Lokoč (Krnovsko a Opavsko) Krajové, staré a šlechtěné odrůdy - jaký je mezi nimi rozdíl? Pro ty, kteří se s ovocnářstvím, zejména pak s tématikou starých a krajových odrůd, nesetkávají běžně, a na potkání proto nedokáží popsat rozdíl mezi odrůdami ‘Grávštýnské‘ a ‘Hvězdnatá reneta‘, jsme připravili krátký přehled základních pojmů a odrůd. (celý článek) _________ Autor: Radim Lokoč (Krnovsko a Opavsko)
|