Všechny regiony |Krnovsko a Opavsko |Nízký Jeseník |Rýmařovsko |Poodří |Hranicko |Moštěnka |Bojkovsko |Horňácko a Ostrožsko
Úvodní stránka

zpět na Návody a doporučení

Doporučené nové odrůdy slivoní pro Opavsko, Krnovsko a Osoblažsko

Není účelem tohoto článku detailně se zabývat pomologickým dělením modrých peckovin na pravé švestky, slívy, pološvestky, myrabelky, japonské slívy a podobně. Zde chci seznámit veřejnost s jednotlivými odrůdami, vhodnými pro pěstování ve středních polohách. Rozhodujícím faktorem výběru je určitá odolnost k virové chorobě šarce švestek, která je na Krnovsku, Opavsku a Osoblažsku rozšířena skoro ve všech místech. Nově vysazené stromy ji dříve nebo později většinou budou infikovány, a proto doporučuji vysazovat takové odrůdy, které jsou k této chorobě odolné. Pokud ji dostanou, neprojevuje se to ve větší míře na plodech.
Jako podnože pro slivoně do menších zahrádek doporučuji semenáč ‘Wangenheimovy‘, ‘St. Julien‘, ‘Wavit‘, ‘Waxwa‘, ‘Wako‘, (i do půd s vyšší hladinou spodní vody), z myrobalánu snad M-Kl-A, pro nejmenší tvary v systému pěstování štíhlých vřeten Pixi (pozor, zmenšuje velikost plodů) a zejména perspektivní VV1  (Krymsk 1).


Herman
Jedna z nejrannějších slivoní, která se sklízí 8 týdnů před ‘Švestkou domácí‘. Plody jsou střední velikosti, modré barvy, chuť je pouze dobrá. Odrůda je odolná k mrazu, tolerantní k šarce.

Ialomita
Zraje 7 týdnů před ‘Švestkou domácí‘. Plody jsou střední velikosti, modře ojíněné. Chuť pouze průměrná, při přezrání se zhoršuje. Je středně odolná k mrazu i k šarce.

Opál
Tato raná slíva, zrající 6 týdnů před ‘Švestkou domácí‘ má plody střední velikosti modrofialové barvy. Při velké násadě vyžaduje probírku plůdků, jinak jsou plody menší a dostaví se střídavá plodnost. Chuť je dobrá, při přezrání až velmi dobrá. Nevýhodou je, že se otlačuje. Je vysoce odolná k mrazu, k šarce je tolerantní.



Katinka
Raná švestka, podobná ‘Švestce domácí‘ zraje 5 týdnů před ní. Plody jsou menší velikosti, modře ojíněné. Chuť je velmi dobrá. Stromky mají dobrý zdravotní stav, netrpí monilií. K nízkým teplotám je značně odolná, rovněž její odolnost k šarce je vysoká.

Carpatin
Zraje 5 týdnů před ‘Švestkou domácí‘. Plody jsou velké, atraktivní, modře ojíněné, chuť je aromatická, velmi dobrá. ‘Carpatin‘ je odolný k pozdním mrazům v květu, dosti odolný k šarce. Podle mých zkušeností plody silně trpí monilii. V deštivých létech je potřeba provádět postřik proti této chorobě.

Tegera
Dozrává 5 týdnů před ‘Švestkou domácí‘. Plody jsou střední velikosti, modré barvy, chuť je dobrá. Je odolná k mrazům, odolnější k šarce, monilií netrpí.

Čačanská lepotica
Zraje 4 až 5 týdnů před ‘Švestkou domácí‘. Plody jsou velké, modře ojíněné, chuť je pouze dobrá, při přezrání mdlá. Pravidelně bohatě plodí, je odolná k mrazu, tolerantní k šarce, netrpí monilií.

Topstar Plus
‘Topstar Plus‘ dozrává asi 4 týdny před ‘Švestkou domácí‘. Plody jsou velké až velmi velké, modré barvy, velmi atraktivní, dobré až velmi dobré chuti. Netrpí nízkými teplotami, k šarce je tolerantní. Je po všech stránkách lepší než ‘Čačanská lepotica‘.

Čačanská najbolja
Zraje 2 až 3 týdny před ‘Švestkou domácí‘. Plody jsou velké až velmi velké, modře ojíněné. Chuť je jen dobrá. Je odolná k nízkým teplotám a tolerantní k šarce.

Mirabelka nancyská
Zraje 14 dní před ‘Švestkou domácí‘. Plod je malý, kulatý, žluté barvy, dobré chuti. Je odolná k mrazu, má vyšší odolnost k šarce.

Zelená renklóda
Dozrává 14 dní před ‘Švestkou domácí‘. Plody jsou střední velikosti, kulaté, zelené barvy, jejich chuť je velmi dobrá až výborná. Hodí se i na destiláty. Odolnost k nízkým teplotám je střední, k šarce také pouze střední.

Hanita
Zraje 14 dnů před ‘Švestkou domácí‘. Plody jsou střední velikosti, modrofialové, připomínající ‘Švestku domácí‘, chuť je velmi dobrá. Odolnost k nízkým teplotám je vysoká. Je také uváděno, že je tolerantní k šarce, avšak o této informaci pochybuji, v mých podmínkách se jeví pouze jako středně odolná.

Čačanská rodná
Plody této odrůdy, která zraje dva týdny před ‘Švestkou domácí‘ jsou střední velikosti, modrofialové barvy. Chuť je výborná, nejlepší z čačanských. Odolnost k mrazu je vysoká, odolnost k šarce pouze střední.

Gabrovská
Zraje asi týden před ‘Švestkou domácí‘, je ji také hodně podobná, plody jsou menší, modrofialové, silně ojíněné, jejich chuť je velmi dobrá. Je odolná k mrazu i k šarce. Doporučuji ji jako náhradu za ‘Švestku domácí‘.



Jojo
Uzrává od poloviny září. Plody bývají střední velikosti, modrofialové, střední až velké. Chuť je dobrá, při přezrání velmi dobrá – také proto se musí se nechat dokonale dozrát. Je odolná k nízkým teplotám jak ve dřevě, tak i v květu. Netrpí monilií. Jedná se o první švestku, která je zcela odolná šarce.  Tato odolnost spočívá v její hypersenzitivitě k této viróze - vir se v ní po napadení nemůže dále šířit, napadené místo odumře.



Stanley
Zraje před ‘Švestkou domácí‘. Plody jsou velké, fialovomodré, dobré chuti. Plodí pravidelně. Je odolná k nízkým teplotám a tolerantní k šarce.



Švestka domácí – Domácí velkoplodá
‘Švestka domácí‘, nejrozšířenější odrůda v ČR, se vyskytuje se v různých varietách. V současné době se množí hospodářsky a zdravotně vyhovující selekce s oficiálním názvem ‘Domácí velkoplodá‘. Patří k nejchutnějším švestkám vůbec. Pro vysoký obsah cukru vynikající na destiláty, povidla a sušení. Netrpí monilií. Žel je velmi silně vnímavá k šarce, proto ji nedoporučuji vysazovat do oblastí, kde je šarka rozšířená. Dle literatury jsou klony, které mají být méně vnímavé na tuto nemoc ‘Tolar‘, ‘Nectavit‘, ‘Promis‘ a další), je však třeba je prověřit.

Valjevka
Zraje zároveň se ‘Švestkou domácí‘. Plody jsou menší až střední, modře ojíněné. Mají láhvovitý tvar jejich chuť je velmi dobrá. Odolnost k mrazu je vysoká, k šarce střední.

Valor
Také ona zraje současně se ‘Švestkou domácí‘. Plody jsou velké až velmi velké, velice atraktivní, modře ojíněné. Chuť je velmi dobrá. Odolnost k mrazu je vysoká, k šarce pouze střední.

Tophit
Zraje asi 14 dní po ‘Švestce domácí‘. Plody jsou velmi velké, atraktivní, fialovomodré, jejich chuť je však pouze dobrá. Hodí se do teplejších poloh (u mne ve 330 m nad mořem ne každý rok dostatečně vyzrává). Odolnost k mrazu je vysoká, k šarce rovněž. V deštivých letech může praskat (nerovnoměrné srážky) a trpět monilií.



Toptaste
Zraje několik dnů před ‘Švestkou domácí‘. Plody jsou střední velikosti, chuť je výborná. Má vysokou cukernatost, jde hůře od pecky. Musí se nechat přezrát, nepadá. Je odolná k nízkým teplotám, netrpí monilií, je také tolerantní k šarce. Nejlepší náhrada za ‘Švestku domácí‘. Je výborná k pálení.




Záměrně jsem neuváděl některé pozdní odrůdy. I když jsou v sortimentu, u mne většinou nedozrávají, hodí se spíše do teplých poloh. Patří k nim ‘President‘, ‘Elena‘, ‘Presenta‘.
V posledních letech se na náš trh dostávají stromky nových odrůd, z nichž se některé jeví velmi nadějně. Je však potřeba je v našich klimatických podmínkách teprve vyzkoušet. Některé, zejména odrůdy amerického původu, u nás velmi silně trpí monilii a bez postřiků proti této chorobě se nedají prakticky pěstovat. Také chuť je často podprůměrná.
Mezi zajímavé novinky patří ‘Amers‘, ‘Veeblue‘, ‘Haganta‘, ‘Topgigant‘, ‘Seneca‘ a další.

Ještě bych se chtěl krátce zmínit o pěstování japonských slív. Tyto jsou většinou velmi choulostivé na jarní mrazíky. Kvetou velmi časně. Rovněž jsou citlivé k šarce.
Kaliformské a italské odrůdy se do našich oblasti nehodí, i když plody jsou velice atraktivní, obrovské. Plodnost u nás je velice nízká a sporadická. Za zmínku snad stojí pouze ruská odrůda ‘Kometa‘, která je nejotužilejší, pravidelně plodí. Plody jsou však v porovnání s ostatními odrůdami japonských slív malé. Chuť je silně aromatická, plody jsou velmi šťavnaté, pecka špatně odlučitelná.

 

_________
Autor: Miroslav Přasličák (Krnovsko a Opavsko)

 

28.6.2012
Spuštění turistického informačního systému, který vám představí zajímavé turistické cíle v tomto regionu, včetně témat týkajících se ovoce nejen na web, ale i ve vašem mobilu.

20.6.2012
Náš projekt se chýlí ke konci, doplňujeme na webu všechny možné informace.

3.5.2012
Dnes jsme pokřtili publikaci Sedm tváří ovocnářství. Je k dostání na všech zúčastněných MAS a ke stažení zde na webu.

 

OBRÁZEK

Ke stažení:

Kniha Sedm Tváří ovocnářství (pdf)
Plakát o projektu (pdf)
Skládačka o projektu (pdf)
Ovocné kvarteto (pdf)

Kniha Ovoce Opavska, Krnovska a Osoblažska(pdf)

Metodiky:
metodika mapování (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků - delší verze vhodná pro zápis aleje, remízku a sadu (pdf)
protokol pro zápis služeb (pdf)

kontakt@ovocne-stezky.cz ∑270390 | ©2011 | webadmin&design