Všechny regiony |Krnovsko a Opavsko |Nízký Jeseník |Rýmařovsko |Poodří |Hranicko |Moštěnka |Bojkovsko |Horňácko a Ostrožsko
Úvodní stránka
Návody a doporučení - sušení
 

 

Sušení švestek

Švestky sušíme ve třech etapách. Předsušíme je na slunci,nebo 4 až 5 hodin v sušárně při teplotě asi 40°C .Po pětihodinové přestávce je dále sušíme při 70°C asi 12 hodin. Po opětovném několikahodinovém přerušení sušení nakonec švestky dosušujeme při teplotě 65°C. Dužnina usušených švestek musí být vláčná.

_________
Autor: - (Poodří)

 

Proč sušit ovoce?

Sušení ovoce bylo v minulosti nejběžnějším způsobem konzervace, sušené ovoce sloužilo k výrobě mnoha pokrmů a např. sušené hrušky plnily funkci sladidla. Sušírny se nacházely téměř v každé vesnici. Dnes je tento způsob zpracování často opomíjen. (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust (Krnovsko a Opavsko)

 

Skladování sušeného ovoce

Usušené ovoce skladujeme na suchém a chladném místě (5 až 15°C). Pokud máme takovéto spolehlivě suché místo, můžeme použít plátěné či papírové pytlíky, v jiném případě používáme neprodyšné, dobře uzavřené obaly (zavařovací sklenice, celofán, dózy). (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust (Krnovsko a Opavsko)

 

Odrůdy vhodné na sušení

Každá odrůda má určité vlastnosti, které snižují něbo zvyšují její vhodnost pro určitý způsob zpracování. Které odrůdy jsou nejvhodnější na sušení? (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust (Krnovsko a Opavsko)

 

Zásady a způsoby sušení ovoce

Na sušení si vybíráme ovoce čerstvé a vyzrálé, ale nikoli přezrálé. Ovoce je vhodné před sušením omýt, vypeckovat a zbavit stopek. Větší druhy (jablka, hrušky) je vhodné nakrájet na menší kousky, plátky a v případě potřeby i oloupat. Správně usušené ovoce by si mělo zachovávat určitou minimální pružnost, ale obsahovat co nejméně vody. (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust (Krnovsko a Opavsko)

 

28.6.2012
Spuštění turistického informačního systému, který vám představí zajímavé turistické cíle v tomto regionu, včetně témat týkajících se ovoce nejen na web, ale i ve vašem mobilu.

20.6.2012
Náš projekt se chýlí ke konci, doplňujeme na webu všechny možné informace.

3.5.2012
Dnes jsme pokřtili publikaci Sedm tváří ovocnářství. Je k dostání na všech zúčastněných MAS a ke stažení zde na webu.

 

OBRÁZEK

Ke stažení:

Kniha Sedm Tváří ovocnářství (pdf)
Plakát o projektu (pdf)
Skládačka o projektu (pdf)
Ovocné kvarteto (pdf)

Kniha Ovoce Opavska, Krnovska a Osoblažska(pdf)

Metodiky:
metodika mapování (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků - delší verze vhodná pro zápis aleje, remízku a sadu (pdf)
protokol pro zápis služeb (pdf)

kontakt@ovocne-stezky.cz ∑268112 | ©2011 | webadmin&design