Všechny regiony |Krnovsko a Opavsko |Nízký Jeseník |Rýmařovsko |Poodří |Hranicko |Moštěnka |Bojkovsko |Horňácko a Ostrožsko
Úvodní stránka
Návody a doporučení - pálení
 

 

Příprava kvasu

Na výrobu domácí pálenky použijeme pouze zralé a čisté ovoce. Nesmí být nahnilé nebo plesnivé, ale může být červivé. Čisté – bez listí, trávy, hlíny a nečistoto. Mechanické poškození /naražené nebo oklepané/ nevadí, protože se stejně většina plodů rozmělňuje nebo rozmačkává. (celý článek)

_________
Autor: Anna Koláčková (Moštěnka)

 

Současnost

Destilát nebo též pálenka je silný alkoholický nápoj, který je možné pít v jakoukoli roční dobu a při jakékoliv příležitosti. Pálenka vyrobená z vlastního ovoce slouží k osobní prezentaci majitele. Často bývá používána jako dar. (celý článek)

_________
Autor: Anna Koláčková (Moštěnka)

 

Něco z historie

Znalost výroby alkoholických nápojů je velmi starého data, sahá hluboko do starověku. Příprava byla zpočátku velmi primitivní: sladké plody se ponechaly samovolnému kvašení a po zkvašení se šťáva pila bez další úpravy. Kdy byl poprvé připraven koncentrovanější líh pomocí destilace není bezpečně známo, jako původci bývají uváděny italské mnišské řády nebo již staří Egypťané. (celý článek)

_________
Autor: Anna Koláčková (Moštěnka)

 

Výroba alkoholických nápojů

V současnosti velice oblíbený způsob zužitkování celé řady druhů ovoce. V domácích podmínkách je realizovatelná výroba ovocných vín, likérů a burčáků (ciderů). Švestky na výrobu slivovice jsou nejvhodnější surovinou vůbec... (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust (Krnovsko a Opavsko)

 

Pěstitelské pálení a co o něm říká legislativa

Princip pálení spočívá v tom, že se odděluje etanol od zbytku ovoce. Pěstitelské pálení je dle zákona umožněno pouze osobám starším 18-ti let, kteří jsou vlastníky či nájemci pozemku... (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust (Krnovsko a Opavsko)

 

Kvasný proces – na co dát pozor a jak dlouho čekat

Povrch ovoce sám o sobě obsahuje směs mikroorganismů včetně kvasinek, které způsobují potřebný kvasný proces. Průběh kvasného procesu můžeme zlepšit přídáním kulturních kvasinek, enzymů nebo živných solí... (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust (Krnovsko a Opavsko)

 

Jak připravit kvas?

Kvalitní destilát je možné získat pouze z kvalitního ovoce a dobře založeného a vedeného kvasu. Podle odborníků se kvalita kvasu podílí na kvalitě výsledného destilátu až z 90ti procent. (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust (Krnovsko a Opavsko)

 

28.6.2012
Spuštění turistického informačního systému, který vám představí zajímavé turistické cíle v tomto regionu, včetně témat týkajících se ovoce nejen na web, ale i ve vašem mobilu.

20.6.2012
Náš projekt se chýlí ke konci, doplňujeme na webu všechny možné informace.

3.5.2012
Dnes jsme pokřtili publikaci Sedm tváří ovocnářství. Je k dostání na všech zúčastněných MAS a ke stažení zde na webu.

 

OBRÁZEK

Ke stažení:

Kniha Sedm Tváří ovocnářství (pdf)
Plakát o projektu (pdf)
Skládačka o projektu (pdf)
Ovocné kvarteto (pdf)

Kniha Ovoce Opavska, Krnovska a Osoblažska(pdf)

Metodiky:
metodika mapování (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků - delší verze vhodná pro zápis aleje, remízku a sadu (pdf)
protokol pro zápis služeb (pdf)

kontakt@ovocne-stezky.cz ∑268109 | ©2011 | webadmin&design