Všechny regiony |Krnovsko a Opavsko |Nízký Jeseník |Rýmařovsko |Poodří |Hranicko |Moštěnka |Bojkovsko |Horňácko a Ostrožsko
Úvodní stránka
Návody a doporučení - moštování
 

 

Výroba a konzervace moštů a ovocných šťáv

Jde o velice oblíbený způsob konzervace ovoce. Z hlediska kvality výsledných ovocných šťáv je třeba rozlišovat velkovýrobní průmyslové zpracování ovoce a pěstitelské zpracování výpěstků v domácích podmínkách nebo v malých moštárnách. (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust (Krnovsko a Opavsko)

 

Postup moštování

V zásadě je možné zpracovávat ovoce padané a mírně mechanicky narušené, avšak nikdy ovoce nahnilé či plesnivé. Mechanicky narušené ovoce musíme zpracovat bezprostředně po sběru, neboť plíseň a hniloba se spolehlivě šíří. (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust (Krnovsko a Opavsko)

 

Odrůdy vhodné k moštování

V případě moštování dosti závisí na stupni zralosti ovoce – nejsou vhodné plody přezrálé, moučnaté a hniličky. Podobně jako v případě sušení a vaření, rozlišujeme odrůdy, které jsou na moštování vhodnější... (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust (Krnovsko a Opavsko)

 

Konzervace vylisovaných ovocných šťáv

Vylisovaná surová ovocná šťáva (sukus) v normálních podmínkách začne do tří dnů kvasit. Možností uchování je celá řada. (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust, Radim Lokoč (Krnovsko a Opavsko)

 

28.6.2012
Spuštění turistického informačního systému, který vám představí zajímavé turistické cíle v tomto regionu, včetně témat týkajících se ovoce nejen na web, ale i ve vašem mobilu.

20.6.2012
Náš projekt se chýlí ke konci, doplňujeme na webu všechny možné informace.

3.5.2012
Dnes jsme pokřtili publikaci Sedm tváří ovocnářství. Je k dostání na všech zúčastněných MAS a ke stažení zde na webu.

 

OBRÁZEK

Ke stažení:

Kniha Sedm Tváří ovocnářství (pdf)
Plakát o projektu (pdf)
Skládačka o projektu (pdf)
Ovocné kvarteto (pdf)

Kniha Ovoce Opavska, Krnovska a Osoblažska(pdf)

Metodiky:
metodika mapování (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků - delší verze vhodná pro zápis aleje, remízku a sadu (pdf)
protokol pro zápis služeb (pdf)

kontakt@ovocne-stezky.cz ∑268113 | ©2011 | webadmin&design