Všechny regiony |Krnovsko a Opavsko |Nízký Jeseník |Rýmařovsko |Poodří |Hranicko |Moštěnka |Bojkovsko |Horňácko a Ostrožsko
Úvodní stránka

zpět na Návody a doporučení

Hlavní zásady pro zpracování ovoce

Zásadním faktorem pro úspěšné zpracování ovoce je zralost plodů. S dozráváním plodů dochází k nárůstu obsahu cukrů a zároveň klesá obsah kyselin a pektinových látek. Při zrání také roste obsah vitamínu C a přibývá aromatických látek, které tvoří úplnou a charakteristickou vůni a chuť ovoce. Pro jednotlivé způsoby zpracování ovoce je důležitá jiná fáze zralosti, tzv. technologická zralost. Např. pro výrobu čirých šťáv je vhodné zralé, ale nepřezrálé ovoce. Z přezrálého ovoce vylisujeme bez filtrace spíše kalné šťávy. Pro džemy je vhodné ovoce s vyšším obsahem pektinu, tedy mírně nedozrálé. Naopak pro zakládání kvasů na pálení ovocných destilátů jsou vhodnější plně zralé plody obsahující více cukru.

Jak postupovat při třídění ovoce po sklizni?

Nejkrásnější výpěstky patří samozřejmě na stůl. Slouží k potěšení ducha, oka, mlsných jazýčků a v případě potřeby k povzbuzení závisti méně úspěšných sousedů. Ty nejkrásnější kousky nezapomeňte prezentovat na zahrádkářských výstavách.
Ostatní zdravé a neporušené plody jsou vhodné k uskladnění. A co s mechanicky mírně poškozeným ovocem? Takovéto plody můžeme urychleně zpracovat na šťávy, ovocná vína či do kvasu pro pozdější vypálení. Povrchově narušené ovoce ale dozrává rychleji, ať už na stromě nebo pod ním a je třeba s jeho zpracováním spěchat.
Rozhodně nikdy nezpracováváme plesnivé a nahnilé ovoce, ani jej nevykrajujeme, protože nebezpečné spory a mykotoxiny jsou již dávno v celé dužnině – konzumace takových plodů tedy skýtá vážná zdravotní rizika. Nahnilé ovoce nám navíc spolehlivě pokazí chuť výsledného produktu, ať jde o šťávy, kompoty či destiláty. Pokud je ovoce nahnilé, je nutné jej bez lítosti vyřadit.

A co s kupou pohnilého ovoce? Patří na kompost nebo ne?

Výklady různých odborníků se liší. Ovocnáři, sadaři závislí na úrodě, shnilé a chorobami napadené ovoce raději zlikvidují v dobře zasypaných a dezinfikovaných jamách, aby nevznikla možnost přenosu nákazy. Kompostovat by se nemělo ovoce napadené strupovitostí, monilií (hnědá hniloba s bílým lemováním) či šarkou a spálou růžovitých. Odborníci na kompostování zase tvrdí, že správně vedený kompost, vápněný, vyvážený a pravidelně prohazovaný, dostatečně dlouho pracující, si za pomoci přirozeně vyvinutých vysokých teplot a přírodních procesů poradí takřka s čímkoli.

_________
Autor: Petr Chroust (Krnovsko a Opavsko)

 

28.6.2012
Spuštění turistického informačního systému, který vám představí zajímavé turistické cíle v tomto regionu, včetně témat týkajících se ovoce nejen na web, ale i ve vašem mobilu.

20.6.2012
Náš projekt se chýlí ke konci, doplňujeme na webu všechny možné informace.

3.5.2012
Dnes jsme pokřtili publikaci Sedm tváří ovocnářství. Je k dostání na všech zúčastněných MAS a ke stažení zde na webu.

 

OBRÁZEK

Ke stažení:

Kniha Sedm Tváří ovocnářství (pdf)
Plakát o projektu (pdf)
Skládačka o projektu (pdf)
Ovocné kvarteto (pdf)

Kniha Ovoce Opavska, Krnovska a Osoblažska(pdf)

Metodiky:
metodika mapování (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků - delší verze vhodná pro zápis aleje, remízku a sadu (pdf)
protokol pro zápis služeb (pdf)

kontakt@ovocne-stezky.cz ∑268112 | ©2011 | webadmin&design