Všechny regiony |Krnovsko a Opavsko |Nízký Jeseník |Rýmařovsko |Poodří |Hranicko |Moštěnka |Bojkovsko |Horňácko a Ostrožsko
Úvodní stránka
Návody a doporučení
 

 

V této rubrice jsou umístěny návody, jak vysadit stromy, jak o ně pečovat (jak je řezat, ošetřovat), a jak zpracovávat jejich plody (skladovat, moštovat, pálit nebo sušit?) a taky jak na některé z těchto aktivit získat peníze

Rádi se podělíme i o vaše zkušenosti. Posílejte nám je na náš mail - kontakt@ovocne-stezky.cz.

Děkujeme

 

Ovocné druhy a způsoby jejich zpracování

Že se ze švestek dělá slivovice a povidla, ví snad i ve Slezsku každé malé dítě, ale co všechno můžete vyrobit třeba z kdoulí, šípků, ostružin nebo moruší, každý jen tak netuší. (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust, Radim Lokoč (Krnovsko a Opavsko)

 

Hlavní zásady pro zpracování ovoce

Zásadním faktorem pro úspěšné zpracování ovoce je zralost plodů. S dozráváním plodů dochází k nárůstu obsahu cukrů a zároveň klesá obsah kyselin a pektinových látek. Při zrání také roste obsah vitamínu C a přibývá aromatických látek, které tvoří úplnou a charakteristickou vůni a chuť ovoce. Pro jednotlivé způsoby zpracování ovoce je důležitá jiná fáze zralosti, tzv. technologická zralost. (celý článek)

_________
Autor: Petr Chroust (Krnovsko a Opavsko)

 

28.6.2012
Spuštění turistického informačního systému, který vám představí zajímavé turistické cíle v tomto regionu, včetně témat týkajících se ovoce nejen na web, ale i ve vašem mobilu.

20.6.2012
Náš projekt se chýlí ke konci, doplňujeme na webu všechny možné informace.

3.5.2012
Dnes jsme pokřtili publikaci Sedm tváří ovocnářství. Je k dostání na všech zúčastněných MAS a ke stažení zde na webu.

 

OBRÁZEK

Ke stažení:

Kniha Sedm Tváří ovocnářství (pdf)
Plakát o projektu (pdf)
Skládačka o projektu (pdf)
Ovocné kvarteto (pdf)

Kniha Ovoce Opavska, Krnovska a Osoblažska(pdf)

Metodiky:
metodika mapování (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků (pdf)
protokol pro zápis krajinných prvků - delší verze vhodná pro zápis aleje, remízku a sadu (pdf)
protokol pro zápis služeb (pdf)

kontakt@ovocne-stezky.cz ∑211455 | ©2011 | webadmin&design